چاشنی سس تند از فلفل چیلی تهیه می شود. این چاشنی به منظور تند کردن غذا ها عالی است. از این سس برای غذاهایی مثل برگر، استیک، سیب زمینی، تخم مرغ و…. استفاده می شود. با توجه به استفاده گسترده از این چاشنی شگفت انگیز، می خواهیم بگوییم این ماده چه تاثیری بر سلامتی بدن دارد. سعی داریم در این مطلب به بررسی سس تند بپردازیم.
سس تند یک ماده غذایی بسیار کم کالری است که فاقد کربوهیدرات، چربی و پروتئین است.
ارزش غذایی سس تند چقدر است؟
یک قاشق چای خوری ( ۵ میلی لیتر) حاوی:
کالری: 0.5 گرم
پروتئین: 0
چربی: 0
کربوهیدرات: 0
ویتامین سی: 4٪
از آنجایی که این چاشنی در مقادیر بسیار کمی استفاده می شود، ویتامین ها و مواد معدنی بسیار کمی دارد.
با این حال هر وعده حاوی مقدار بسیار کمی ویتامین سی است. یک ویتامین محلول در آب که نقش بسیار موثری در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. همچنین این ویتامین به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و ترکیبات مضری به نام رادیکال های آزاد را خنثی میکند و این کار از بدن در مقابل التهابات محافظت می کند.
سس تند حاوی کپسایسین
سس پایه تند دارای ماده خاصی به نام کپسایسین است، ماده ای که به فلفل چیلی عطر خاصی میدهد. این ماده فواید بسیاری به همراه دارد، از جمله:
مسکن درد
کپسایسین گاهی اوقات به صورت موضعی به جهت کمک به کاهش درد استفاده میشود. این دارو با تحریک گیرنده های درد در بدن شما به درمان بیماری های مانند آرتریت، روماتوئید، نوروپاتی دیابتی، نوعی آسیب عصبی که مرتبط با دیابت است، کمک می کند.
کاهش وزن
تحقیقات نشان می دهد که کپسایسین متابولیسم بدن شما را افزایش میدهد، زمانی که متابولیسم افزایش پیدا کند. چربی سوزی هم افزایش پیدا میکند. همینطور اشتها را کاهش میدهد، که همگی ممکن است به کاهش وزن کمک کنند.
کاهش التهاب
طبق مطالعات آزمایشگاهی بر این ترکیب، متوجه شدند که این ماده نشانگر های خاصی از التهاب را کاهش میدهد.
پیشگیری از سرطان
برای اطمینان بهتر از این آزمایش باید تحقیقات انسانی انجام شود، ولی در مطالعات آزمایشگاهی نشان داده شده که کپسایسین رشد و گسترش انواع خاصی از سلولهای سرطانی را کاهش میدهد.
البته باید توجه داشت که کپسایسین معمولاً در مقادیر بسیار کمی استفاده می شود. اکثر مردم در هر بار استفاده تنها یک یک تا دو قاشق چای خوری (۵ تا ۱۰ میلی لیتر) مصرف می کنند.
بنابراین از آنجایی که این تحقیقات بر روی کپسایسین در دوز های بسیار بالایی انجام شده، مشخص نیست که برای گرفتن نتایج مشابه چه مقداری باید سس تند بخورید.
امکان وجود نمک یا سدیم بالا در سس تند
سس تند ممکن است بسته به نوع و اندازه سرو دارای سدیم بالایی باشد.
در واقع یک قاشق چایخوری (۵ میلی لیتر) حاوی ۱۲۴ میلی گرم سدیم است. اکثر سازمان های نظارتی تغذیه توصیه میکنند مصرف سدیم کمتر از 2300-2400 میلی گرم محدود کنید.
برای افرادی که فشار خون بالایی دارند کاهش مصرف سدیم کاری ضروری است. کاهش مصرف سدیم از حمله قلبی و سکته جلوگیری میکند.
سس های سبزیجات مانند سس پستو، می تواند گزینه سبزیجاتی فوق العاده ای برای تهیه باشد که رنگ سبز رنگ دارد.
البته برخی از افراد نسبت به اثرات مصرف نمک حساس تر هستند. اگر شما ما به این تأثیرات آگاه باشید می توانید به راحتی از سس تند استفاده کنید.
با این حال سس تند نسبت به بسیاری از چاشنی های دیگر سدیم کمتری دارد. و امکان استفاده در یک رژیم غذایی سالم را دارد.
نحوه انتخاب یک سس تند سالم
اگرچه سس تند به عنوان یک چاشنی سالم مورد استفاده قرار می گیرد، باید توجه داشته باشید که تمام برند های سازنده آن یکسان نیستند.
در واقع، برخی از انواع سس تند ها مملو از سدیم، مواد افزودنی و سایر مواد ناسالمی هستند که برای سلامتی شما بسیار مضر است.
پس باید به مواد تشکیل دهنده آن توجه ویژه داشته باشید و محصول را انتخاب کنید که سدیم کمی دارد، به خصوص اگر از رژیم غذایی کم سدیم پیروی می کنید.
همچنین بهتر است در لیست مواد تشکیل دهنده از محصولاتی که حاوی مقدار زیادی از افزودنی های مضر و نگهدارنده ها و رنگ های غذایی هستند دوری کنید. دیدن آموزش تهیه سس تارتار می تواند شما را در نحوه ساخت یک سس یاری کند.
و به جای آن می توانید چیز های تند را انتخاب کنید که حاوی موادی مانند: فلفل، سرکه، نمک و ادویه جات هستند.